Artisan Ekmek Nedir, Nasıl Yapılır?

Artisan Ekmek Nedir, Nasıl Yapılır?

 

 

ARTİSAN EKMEK NEDİR, NASIL YAPILIR?

 

Ekmek sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. İnsanların ne olursa olsun yaşamının her döneminde kaliteli bir ömür sürmesi için ekmek tüketmesi önem kazanıyor. Geçen yıllar içinde her konuda olduğu gibi ekmek konusunda da çeşitlilik artmış durumda. Çok değişik ekmekler gerek ekmek fırınlarında gerek ise irili ufaklı gıda marketlerinde karşımıza çıkıyor. Son yılların en dikkat çeken ekmek kavramlarından bir tanesi ise artizan ekmek.

 

Sözcüğün kendini tanımlamasından da anlaşılacağı üzere sanatsal bir ekmek türü ve diğer ekmek türlerinden açık ara ayrılıyor. Gerek görüntü olarak gerek üretim tekniği olarak diğer ekmek türlerinden son derece farklı olduğu için ortaya çıkan son görüntü itibarı ile de tabiri caiz ise insan adeta yemeye kıyamıyor. Tamamen ekşi maya ile yapılan ev yapımı ekmek gibi de adlandırılabilecek bir tür ekşi mayalı ekmek. Ama görsel olarak tamamen bir şölen niteliğinde olan ustasına göre farklı şekillerde üstü süslenen, yaratıcılığın sınırlarını zorlayan ekmek türleri. Bu ekmekler için butik tarzda yapılan gurme ekmek tanımlaması da rahatlıkla yapılabilir.

 

Üstte artizan ekmeğin ne olduğunun tanımını ana hatları ile bu biçimde verdikten sonra yapımı hakkında bilgi vermek gerekir ise şunlar ifade edilebilir. Tamamen doğal unile yapılan bir ekmek türüdür. Üstte de ifade edildiği gibi doğal ekmektürüdür. Ekmeğin yapımı sırasında doğal olmasının yanında özen ile seçilmiş olan sağlıklı unkullanılır. Hiçbir katkı maddesi katılmadığı gibi

katkısız un kullanılır. Bu da bu ekmeğin tüm bunlara istinaden katkısız ekmek olmasına vesile olur.

 

Günümüzde bir ekmeğin tamamını ekmek yapma makineleri ile yapmak mümkün olsa da bu ekmek türü gerçek ekmekolarak olabildiğine doğal bir biçimde yapılır. Seri imalat olarak yapılmadığı için de az sayıda üretilen sağlıklı fırınlarda pişirilen sağlıklı ekmektürüdür. Bulunulan ortamda fabrikasyon bir üretim süreci yaşanmaz. Ekmek yapımı tamamlandıktan sonra da üzerinde gerekli süslemeler ve düzenlemeler yapılır en sağlıklı ve doğal ortamda pişmesi sağlanır. Asla sanayi tipi olmadığından bir benzerini bir daha bulmak adeta imkânsızdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Ekşi Mayalı Ekmek
Eylül 04, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR