Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları

Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları

EKŞİ MAYALI EKMEĞİN FAYDALARI

 

Ekmek dünyanın neresinde olursa olsun ilk çağlardan bugüne kadar sürekli olarak tüm öğünlerde tüketilen bir besin maddesidir. Bu uzun tarihi dolayısıyla birçok ekmek türü de ortaya çıkmıştır. Ancak bunun yanında binlerce yıllık bir emek sonucu bugüne kadar gelen ve asla üretimi bitmeyen ekmeklerin başında ise ekşi mayalı ekmek gelmektedir. Nedir bu ekmek sorusuna verilebilecek en basit yanıt ise adından da anlaşılacağı üzere ekşi maya ile yapılan katkısız ekmek olarak adlandırılacak ekmek çeşididir. Ekşi mayalı ekmek uzmanların önerdiği doğal ekmek türlerinin başında gelir.

 

İşin özünde maya bir tür tek hücreli olan organizma çeşididir. Ekşi maya ise tamamen yabani bir mantar türünden üretilen organizma olup her ikisinin de geçmişi M.Ö. 3000’li yıllara kadar dayanmaktadır. İşte bu mayadan yapılan ve dünyanın değişik yerlerinde üretilip tüketilen ekşi mayalı ekmeğin, Anadolu’daki ekmekçilikte önemli bir yeri vardır.

 

Peki, binlerce yıllık geçmişe sahip ve Anadolu kültüründe yeri olan ekşi mayalı ekmeğin faydaları nelerdir? Neden özellikle tüketilmelidir? Ekşi mayalı ne gibi faydalar sağlar?

 

·        Bu ekmek türü yapısal özellikleri nedeni ile diğer ekmeklere göre çok daha geç bayatlar. Bu özelliği de ürünün en önemli faydalarından birisidir. Bayat ekmek sevmeyenler için en doğru tercihtir.

·        Şişkinlik yapmaması ürünün bir diğer faydasıdır. Sindirim sistemi problemi olan kişilerin tüketmesi gereken tek ekmek türüdür.

·        İçeriği ve bileşenlerinden ötürü çok daha lezzetli bir ekmektir. Bu yüzden kek, börek çörek gibi değerlendirebilir.

·        En önemli faydalarından bir tanesi hiç şüphe yok ki bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Her mevsimde tüketenlerin kolayca hastalanmasını önleyen bir ekmek türüdür.

·        Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin maddesidir.

·        Kabız olanların kabızlık sorununa iyi gelen bir ekmek türüdür

·        Glisemik endeksi son derece düşüktür

 

 

Etiketler: Ekşi Mayalı Ekmek
Eylül 10, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR