Ekşi Mayalı Ekmek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Ekşi Mayalı Ekmek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

EKŞİ MAYALI EKMEK YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

 

Ekmek deyince insanların karşısına çok sayıda seçenek çıkıyor. İnsanlar da damak lezzetlerine göre kendilerine en uygun olan ekmeği tercih ediyorlar. Birçok insanın tercih ettiği ekmek ise diğer ekmeklere göre daha farklı bir lezzeti olan ekşi mayalı ekmek. Adından da anlaşılacağı üzere ekşi maya ile yapılan bir ekmek çeşididir bu. Diğer tüm ekmek türlerinde olduğu gibi ekşi mayalı doğal ekmek yapımında da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Eğer dikkat edilmez ise bir tür gurme ekmek olarak da adlandırılabilecek bu ekmek türünde olması gereken özel lezzet ve elbette kalite yakalanmaz. Yani her iş de olduğu gibi burada da işin püf noktaları, zanaat gerektiren kısımları vardır. Dilerseniz onların neler olduğuna bakalım.

 

·        İşin en önemli püf noktası elbette mayası olup doğal ve %100 ekşi maya kullanılmalıdır. Yoksa istenen lezzeti asla vermez.

·        Yine dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında doğal un kullanılması gerektiğidir. Kullanılan un tamamen katkısız un olmalıdır.

·        Bu çok özel ekmeğin yapımı sırasında kullanılan malzemeler de son derece önemlidir. Dikkat edilmesi gereken hususların en başında mutlaka tahta kaşık kullanılması gerektiğidir. Bu ekmeğin yapımı sırasında asla tahta kaşık dışında demir ya da plastik kaşık kullanılmamalıdır.

·        Ekşi mayalı ekmeğin yapıldığı kap da son derece önemlidir. Kesinlikle burada da kullanılması gereken cam bir kap olması gerektiğidir. Plastik gibi malzemeler içinde böylesi bir ekmek yapılması uygun değildir.

·        Hamur mayalandıktan sonra en az 12 saat süre ile buzdolabında bekletilmelidir. Bekleme süresi ne kadar uzun olursa ekmek o kadar lezzetli olacaktır.

· Ekşi maya ekmek yapılmadan önce kullanım süresi geçmiş migeçmemiş mi kontrol edilmelidir.

·        Ekmek yapıldıktan sonra fırına verilmeden önce ekmek bıçağı ile ekmeğin üzeri birkaç yerinden kesilmelidir. Böylece ekmek daha iyi pişer ve ekmeğin daha iyi kabarması sağlanır.

·        Ekmeğin mayalanma süresinde ise mutlaka güneş görmeyecek bir biçimde, kurumadan üzerine streç bir folyo ile kaplanarak bekletilmesi gerekir. Balkon gibi açık alanlara konulmamalıdır. Bu durum kurumalara yol açabilir.

Etiketler: Ekşi Mayalı Ekmek
Eylül 06, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR