Neden kukumav?

Deniz gibi dalgalanan gün sarısı ekin tarlaları hayal edin… Bir de çıtır çıtır kabuğu ve yumuşacık göz göz olmuş içi ile dumanı tüten bir ekşi mayalı ekmek dilimini… İnsanın içini böylesine ısıtan başka ne olabilir ki? İşte bu kadim değeri ve hissettirdiklerini günümüze taşıyan kukumav, sizi lezzetli bir yolculuğa davet ediyor. Anadolu’da yaşayan en eski kuş türlerinden biri olan kukumav, yerleşik hayatı ile Anadolu’nun farklı coğrafyalarının geleneklerini, değerlerini ve lezzetlerini günümüze aktaran bir aracı gibi… Biz de ilhamımızı ondan alarak yola çıktık. Hazır yemek sektöründeki 25 yıllık tecrübemizi, ekşi mayanın büyüsü ve organik unlar ile birleştirerek sanata dönüştürmeye niyetlendik…

Kukumavdan öğrendiklerimiz ise bunlarla sınırlı değil. Onun ketum ve gizemli halinden esinlenerek Anadolu ve yakın coğrafyaların gizemli tariflerinin peşine düştük. 100 yıllık bir birikimin ürünü olan ekşi mayamıza Isparta’nın Sav köyünde ulaştık. Heybemizde biriktirdiklerimiz ise bugün tadına doyum olmayan çeşit çeşit ekşi mayalı ekmeklerimizi ortaya çıkardı. Taş değirmende öğütülmüş organik buğdaydan kokusu ile insanı büyüleyen organik tam buğday ununa, organik çavdar ununun kuşatıcı lezzetinden genetiği bozulmamış atalık buğdaydan öğütülen siyez ve kavılca gibi benzersiz unlara kadar pek çok farklı lezzeti mutfağımızda yoğuruyor, ekşi mayanın ellerine teslim ediyoruz. Nihayetinde ise tadı damağınızda kalacak ve el emeğimizin ürünü olan benzersiz ekmeklerimiz ortaya çıkıyor.

Gerçekleştirdiğimiz tüm bu çalışmalarımız ise bir ticari faaliyetin çok ötesinde, tamamen ekmeğe duyduğumuz saygı ve sevgi… Sofranıza ulaşan her bir ürünümüz ekşi mayanın gücünü ve emeğin lezzetini taşıyor… Doğal bakteri ve mantarlar ile birlikte ortaya çıkan ve 5 bin yıldır bilinen bir ürün olan ekşi maya, gelmiş geçmiş en sağlıklı ekmeği hayatımıza sokuyor. Vitamin ve mineral gücü yüksek, karbonhidrat düzeyi düşük, probiyotik nitelikli ve glüteni yok denecek seviyeye kadar düşmüş olan ekşi mayalı ekmek, dengeli beslenme bilinci ile aradığımız pek çok özelliği bünyesinde taşıyor. Tüm bunun yanı sıra sahip olduğu enfes tadı, insanı uyandıran keskin kokusu ve iştah kabartan görünümü ile sofraların yeniden olmazsa olmazı olmaya aday…

Eğer hala birbirinden özel tarifler ve Isparta’nın Sav köyünün 100 yıllık ekşi mayası ile hazırladığımız ekmeklerimizin tadına bakmadıysanız, çok büyük bir lezzetten uzak kalmışsınız demektir. Bazen bir dilim ekmek, hayatı güzelleştirmek için yeter de artar bile!