Neden Ekşi Mayalı Ekmek?

Neden Ekşi Mayalı Ekmek?

NEDEN EKŞİ MAYALI EKMEK?

 

Bilinen en eski tahıl fermantasyonlarından birisi olan ekşi maya, yapılışı esnasında ekmek hamurunun yükselmesini ve daha dayanıklı olmasını sağlar. Çoğu üretici, hamurun yükselmesi için ticari fırın mayası kullanır. Bu mayalar, laktik asit üreterek undaki asidin ortaya çıkmasını sağlarlar. Ancak ekşi maya, besin içeriği açısından diğer mayalara göre son derece faydalıdır. Ekşi mayadan ekmek yapmak ticari mayalarla ekmek yapmaktan çok daha uzun ve meşakkatliyken, sonuçta ortaya çıkan ekmek doyuruculuk ve besin değerleri açısından diğer ekmeklere göre daha verimlidir.

Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları Nelerdir?

Şüphesiz ki her evin olmazsa olmazı ekmek, sofralarımızın her zaman baş tacıdır. Tarih boyunca da türlü malzemelerle, çeşitli şekillerde yapılmış ve yer yer bir kültür haline gelmiştir. Hayatımızda bu kadar önem teşkil eden ekmeği en doğru şekilde tüketmek, beslenme alışkanlıklarımız açısından son derece önemlidir. Ekşi mayalı ekmek, gevrek kabuğu ve bekledikçe değişip güzelleşen tadıyla en tercih edilebilir ekmek türleri arasında yer alır. Bozulmadığı sürece günlerce lezzetli bir şekilde tüketilebilmesi en güzel özelliklerinden biridir fakat bunun yanında birçok faydası vardır. İşte bunlardan birkaçı:

Glisemik İndeksi Oldukça Düşüktür

Glisemik indeks, besinlerin kan şekerini yükseltme hızıdır. Bir besin kan şekerini ne kadar hızlı yükseltirse yani glisemik indeksi ne kadar yüksekse, o kadar zararlıdır. Ekşi mayalı ekmeğin glisemik indeksi normal ekmeklere göre %45 oranında daha düşüktür. Bu sebeple kilo problemi olanlar ve diyabet sorunu yaşayanlar için dengelerini korumaya ve bu sorunlara sahip olmayan bireyler için de bu rahatsızlıklardan korunmaya yardımcı olur.

Uzun Süre Taze Kalır

Ekşi mayalı ekmek, diğer ekmeklere göre çok daha uzun süre taze kalır. Raf ömrünün uzunluğu, içerdiği sağlıklı besin değerlerinin de işaretidir. 4-5 gün boyunca taze kalan ekşi mayalı ekmek, içeriğinden ötürü her gün daha da lezzetlenir.

Sindirimi Kolaydır

Saf ve temiz bir içeriğe sahip olan ekşi mayalı ekmekler, sindirim kolaylığı açısından normal ekmeğe göre kat kat avantajlıdır. Glutene duyarlı insanlar için uygundur zira sindirimi kötü etkilemez.

Kilonun Korunmasını Sağlar

Kilo problemi olan insanlar, ekşi mayalı ekmek ile normal ekmeğe göre daha fazla doygunluk elde ederken, aynı zamanda kilolarını da koruyabilirler. Çünkü ekşi mayalı ekmek, yağı ve karbonhidratı depolamak yerine kullanmayı ve yakmayı sağlayan enzimler içerir. Faydaları saymakla bitmeyen ekşi mayalı ekmekler ve sağlıklı atıştırmalıklar hakkında daha fazla bilgi için sitemizde gezebili, dilerseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Etiketler: BLOG
Mayıs 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR